Întrebări frecvente

As vrea o casa inteligenta. Dar …

casa inteligenta | case inteligente | AradCât costă?

Desigur, acestă întrebare este similară cu „Cât costă un Mercedes?” Despre care vorbim, despre cel mai ieftin din clasa A sau un SLR Brabus? Cert este că vorbim de costuri mai ridicate faţă de o casă obişnuită, dar vorbim şi de  confort mai ridicat şi de recuperarea investiţiei.  În timp, o casă inteligenta este mai ieftină decât o casă obișnuită. Costurile automatizării pleacă de la câteva sute de euro, pentru o casă de locuit, şi pot ajunge la zeci de mii sau chiar mai mult, în cazul unor clădiri comerciale sau industriale mari. Diferența între mașină și casă este că în cazul casei investiția se recuperează în timp.  Este adevărat, nu poți merge cu ea cu peste 300 km/h pe Nordschleife.

casa inteligenta | case inteligente | AradMerită? Este rentabilă o casă inteligentă?

Dacă vorbim despre o casă proiectată să fie inteligentă, răspunsul este categoric DA. Costurile suplimentare de automatizare se amortizeaza în primii ani de exploatare prin reducerea consumului de energie. O amortizare în 3-5 ani este de obicei fezabilă. Confortul este bonus.

casa inteligenta | case inteligente | AradPot transforma o clădire clasică într-una inteligentă?

Da, cu echipamente și senzori wireless. Recablarea unei clădiri, în majoritatea situațiilor se poate face doar cu multă murdărie, iar soluțiile wireless sunt ideale în acest caz. Transformarea rentează de obicei la clădiri mari sau la clădiri vechi care se renovează în întregime. În fiecare caz este utilă o analiză de cost/beneficiu.

casa inteligenta | case inteligente | AradDe ce trebuie să țin cont la proiectarea unei case inteligente?

Sunt critreii de arhitectură, ergonomie,  design, de eficiență energetică, dar satisfacerea acestor criterii sunt în sarcina proiectantului. Ne vom referi doar la criteriile ce țin de ingineria de automatizări.

Veți avea mai multe echipamente electrice și electronice decât într-o casă obișnuită: sistem de ventilație – ale cărui tuburi trebuiesc ascunse, tablouri electrice mai mari, panouri de comandă, servomotoare – de exemplu la ferestrele de mansarda, la rolete sau la jaluzele. Toate acestea trebuiesc ori ascunse, ori integrate în designul casei.

Într-o clădire inteligentă  veți avea mai multe cabluri, uneori semnificativ mai multe. Veți avea trasee de cablu către toate echipamentele electrice și electronice comandate, deci locul acestora va trebui stabilit din timp. Va fi dificil să treceți ulterior un mănunchi de cabluri print-o grindă de beton. Putem instala un senzor wireless dar nu putem acționa un motor fără curent prin cablu.

Veţi avea de asemenea senzori de tot felul, unii vizibili, alții nu. La decorarea și mobilarea încăperilor va trebui să țineți cont de existența acestor senzori.


Ne puteţi pune întrebări și cere o ofertă completând formularul de mai jos: