Proiectare inteligentă + investiție inteligentă = Casa inteligentă.
Sistemele noastre de automatizare se bazează pe modulele firmei austriece Loxone. Sistemele sunt constituite dintr-o unitate centrală și un număr practic nelimitat de module cu funcții diferite cu care se poate comanda practic orice echipament dintr-o casă inteligentă.
Modulele pot comanda echipamente digitale sau analogice, pot comuta relee, pot citi un număr impresionant de senzori analogici sau digitali. Practic nu există mărime ce nu s-ar putea măsura, sau echipament ce nu s-ar putea comanda. Se poate măsura de la intensitatea radiației solare până la nivelul apei din iazul de grădină, de la consumul de apă până la durata medie petrecută de membrii familiei în baie, se pot comanda pompe, porți, lumini, rolete, valve, mașini de cafea, odorizatoare, fântâni arteziene, orice, în orice secvență sau combinație imaginabilă.
Senzorii noștri pot măsura aproape orice: temperatură, umezeală, presiune, nivel de lichide, intesitate de lumină, calitatea aerului, nivel de substanțe volatile, etc. Majoritatea sistemelor de piață ar avea probleme cu măsurarea nivelului apei dintr-un rezervor de apă de ploaie sau cu calcularea poziției exacte a Soarelui pentru a coborâ roletele la o anumită fereastră, doar când soarele bate pe acea ferestră și în încăperea respectivă nu este nevoie de aport de căldură. La noi acestea sunt doar funcții ca oricare altele. O casă automatizată de noi, este într-adevăr o casa inteligenta.
Noi nu folosim termostate, folosim doar senzori de temperatură. Reglarea temperaturii o facem cu algoritmi care țin cont și de dinamica temperaturii din casă, de temperatura exterioară, de insolație, de vânt, de funcționarea sistemului de ventilație, de prezentă, etc. Dacă cereți 21,0 de grade în cameră, noi nu vom opri încălzirea la 21,5 grade și o vom porni la 20,5, indiferent de orice condiție. Vom menține o temperatură apropiată de valoarea setată, dar astfel încât să vă simțiți bine. Dacă afară e soare, poate mai mică, dacă afară e viscol, poate mai mare.
Avem posibilitatea să corelăm funcționarea tuturor echipamentelor din casa inteligenta. De exemplu: nu pornim sistemul de ventilație dacă geamul este deschis. Ba chiar putem să vă propunem (pe display, prin avertizare sonoră sau vocală, prin SMS) să deschideți geamul, în loc să ventilați forțat, dacă condițiile de temperatură și umezeală sunt favorabile. Putem crea o casă cu adevărat inteligentă, care să funcționeze autonom și să vă economisească bani.
Sistemul de gestionare a clădirii poate funcționa și ca sistem anti-efracție, dar unul foarte inteligent. De exemplu: chiar dacă sistemul de alarmă este armat veți putea merge noaptea la baie sau în bucătărie dacă urmați un traseu logic, pe care doar dumneavoastră ieșind din dormitor îl puteți urma, nu un infractor care a intrat pe geamul de la baie. Dacă ieșiți la 3 noaptea pe hol din dormitor, unde ați stat câteva ore, alarma nu se va declanșa. Dacă iese cineva din baie, unde a intrat poate pe geamul uitat deschis, dar unde a stat doar câteva secunde, alarma se va declanșa imediat.
O parte a funcțiilor necesare într-o casa inteligenta nu se pot implementa la o construcție terminată fără a sparge pereți. Montarea ulterioară a unui sistem controlat de ventilație este la fel de dificilă ca integrarea sistemului de încălzire cu senzorii de prezență ai sistemului anti-efracție. Clădirea inteligentă cere proiectare inteligentă.
Pentru clădirile deja amenajate și renovări vă propunem echipamentele wireless Loxone Air, care nu necesită modificarea instalației electrice existente.
Vă oferim consultanță la proiectarea clădirii, prin colaborare cu proiectantul dumneavoastră. Vă putem consilia la alegerea și implementarea soluțiilor automatizate.
Clădirea inteligentă nu este un gadget.
Da, îți permite să aprinzi lumina și de pe telefonul mobil, dar de ce ar trebui să cauți după telefon atunci când întrerupătorul de perete s-a inventat deodată cu electrificarea clădirilor, acum mai bine de 100 de ani? Și dacă telefonul e descărcat? Stai pe întuneric?
„Inteligența” unei clădiri nu se reduce la posibilitatea de a telecomanda diferitele echipamente, ci presupune algoritmi de funcționare automată și corelată a diferitelor sisteme din casă. Interfața de pe tabletă sau telefonul mobil nu are rolul unui panou virtual de întrerupătoare sau comutatoare, ci de control al parametrilor după care casa va funcționa automat. De exemplu:
Există pe piață rolete automate cu telecomandă, care coboară și se ridică la o numită oră după un program zilnic sau săptămânal. Dar coboară și când afară este înnorat, sau coboară și atunci când aportul de căldură adus de soarele de primăvară ar fi benefic. Dacă nu îl tot reprogramezi coboară la aceeași oră și în ianuarie, și în iulie. Sistemele noastre știu coordonatele geografice, orientarea casei și a ferestrelor în parte. Se vor comanda roletele în funcție de oră, zi, anotimp, temperatura exterioară și interioară, poziția exactă a soarelui, prezența locatarilor sau obiceiurile acestora și vor coborâ sau ridica roletele atunci când este logic, nu doar după un cronometru. Asemenea rolete noi nu am găsit pe piață.
Cu soluțiile noastre vă puteți lăuda prietenilor coborând roletele din sufragerie de pe tabletă, dar scopul este ca să vă simțiți bine în casă și după ce pleacă ei.
Nu e un moft. Sunt bani care se recuperează.
Scopul pentru care se construiește o casa inteligenta, dincolo de confort, este un cost scăzut de întreținere. Costurile de implementare au scăzut foarte mult în ultimii ani iar economiile asigurate de o funcționare rațională a echipamentelor din clădire fac investiția recuperabilă în foarte scurt timp.