Vara asta nu-i ca vara aia

Reiau discuția din articolul precedent referitoare la schimbările climatice și la cum ne vor afecta ele viața în casele pe care tocmai le construim.

Vara la Sevilla

Temperatura maximă medie într-o zi de iulie la Sevilla este de 38,5 grade Celsius.  Dacă este un iulie absolut mediu, în fiecare zi la prânz vor fi 38,5 grade. La umbră, bineînțeles. La București într-o zi medie de iulie maxima va fi de 29,8 grade.  Așa spun meteorologii. Dar datele trebuiesc interpretate corect: aceste medii sunt calculate pentru perioada de când există măsurători, adică preponderent secolul XX.

Dacă am calcula media ultimilor 15 ani, valorile ar fi total diferite, având în vedere că 10 cei mai calzi ani din istoria măsurătorilor au fost în acestă perioadă. Prognozele sunt și mai nasoale și ne spun  că numărul mediu de zile tropicale (maxima peste 30 grade) în iulie la București va ajunge ca să fie ca la Sevilla: 30. Dacă va fi ca la Sevilla atunci vom avea în medie 20 de zile peste 35 grade din care vreo 6 zile vor fi peste 40.  Liniștitor nu?

Vara la tine acasă

Tocmai ți-ai construit o casă nouă. Ești un om normal, casa are 120 mp, parter + mansardă. Doi adulți, doi copiii. Sunteți familia medie care trăiește într-o casă nouă, medie. Ai suprafața vitrată de 20 mp din care 10 spre sud.

Prin aceste geamuri steaua cea mai apropiată de noi îți livrează zilnic 3 kWh energie termică într-o zi de iulie. PE FIECARE METRU PĂTRAT! Adică pe 10 mp tu vei încasa 30 kWh de căldură.  Dacă nu ai avea geamuri și ai băga în priză un calorifer electric de 2kW timp de 15 ore pe zi ai obține cam același efect.  Nu uita, e iulie, afară sunt 35 grade și tu bagi pe foc!

Desigur Soarele nu din 2017 s-a trezit să dea atât de multă căldură. Face asta de sute de milioane de ani. Nu el a luat-o razna ci noi.

Dacă afară ar fi 25 de grade, ai deschide geamurile și basta. S-ar aerisi și ar fi și în casă tot cam 25 de grade. Nu s-ar face prea cald niciodată. Doar că noi, oamenii, am făcut ca afară să nu fie 25 ci 35. Acei 35 nu-i mai vrei în casă. Nu mai deschizi geamurile. Ba chiar ți-ai pus ferestre cu sticlă triplă care fac din casa ta o seră perfectă, de care agricultorii nici nu visează.

Ne punem obloane. Stăm pe semi-întuneric. Ne mor plantele din casă. Ni se uscă aerul. Tușim. Ne punem climă. Tușim și mai tare. Am dat o groază de bani pe casă, acum plătim facturi de curent de ne ies ochii.  Toate astea pentru că ne-am construit o casă pentru iarna anului 1950 și nu pentru vara anului 2050.

De la proiect

Nu acceptați un proiect care nu ține cont de realitățile viitoare. Dacă nu știți la ce să așteptați, mergeți vara la Sevilla și studiați casele noi ce se construiesc acolo. Veți vedea că nimeni nu-i nebun să facă sufrageria cu perete de sticlă și  terasă spre sud. Pe acea terasă nu veți putea sta decât în aprilie și octombrie.

Toate construcțiile noi din Spania au sisteme de umbrire foarte bine gândite. În acestă gândire este inclusă și vegetația din jurul casei. Dacă aveți un lot pe care doriți să construiți, primul lucru ar trebui să vă plantați copacii care vor umbri casa și doar după aceea să vă apucați de construit. Și mai gândiți-vă odată dacă chiar vreți fațada spre sud.

De asemenea ar trebui să vedeți cum gestionați apa de ploaie ce va cădea pe lot. Iarna va ploua mai mult, dacă aveți teren în pantă, șă vă așteptați la asta.

Dacă aveți posibilitatea, îngropați-vă casa în pământ. La 1 m sub nivelul solului nu vor fi niciodată 35 de grade. Și nici -10. Dacă gestionați corect apa, veți avea un parter răcoros ca nimeni altul.

Polistiren, vată și alte de astea

Dacă vă faceți pereții groși de 20 cm din cei mai modești bolțari de beton și îi izolați cu 20 cm de vată bazaltică sau polistiren expandat, veți obține un perete cu un coeficient de transfer termic U=0,18 W/m²K. Un zid de cărămidă clasică gros de 60 cm are U=0,60 W/m²K. Adică pierde de 3 X mai multă căldură decât primul. E mult mai prost. Și totuși, este mai bine vara în casele vechi cu pereți groși.

Iarna, casele noastre noi cu polistiren și termopane consumă mult mai puțin. Factura la gaz e mult mai mică. Dar vara recuperăm prin plata curentului consumat de clime.

Izolarea exterioară este utilă și vara dar lipsa masei, a materialelor grele care au inerție termică mare, este principala problemă a caselor pe care le construim în prezent. Încercați să proiectați astfel încât să aveți o structură cu mult material ce conține apă: beton, tencuială cu var. Da, BETON! Și nu neapărat beton armat în structurile de rezistență. Puteți construi pereți despărțitori din bolțari în care se toarnă beton.  Puteți folosi cărămizi de var. Puteți tencui mai gros. Apa din aceste structuri va asigura o inerție termică care vă va ajuta să nu muriți de cald, chiar și fără climatizare. Asta dacă aveți instalațiile făcute cu cap.

Calorifere și clime split

Perfecte… au fost în 1950.  Luați-vă gândul de la ele! Uitați-le repede! Un sistem de încălzire în pardoseală și pereți vă asigură atât încălzire cât și răcirea casei.  Iar o pompă de căldură aer-apă va face minuni în zilele umede de iarnă și cele toride de vară.

Un sistem de ventilație cu recuperare de căldură și cu bypass în nopțile de vară va fi o necesitate. Doar că va trebui să spargeți casa dacă vreți să o montați ulterior. De ce nu o instalați acum? De ce nu o prevedeți în proiect? Costă puțin și este investiția care își recuperează foarte repede costurile prin economia de energie.

Și ca toate astea să meargă eficient împreună, ar trebui să aveți un sistem de gestionare centralizat, un Building Management System. Adică să aveți o casă inteligentă. Este cel mai ieftin sistem din casă. Vă  costă mai puțin decât pompa de căldură, decât țevile din pereți sau decât circuitele electrice.  Își scoate banii într-un sezon.

Dacă ați ajuns să citiți până aici înseamnă că sunteți interesat de subiect. Dacă aveți o casă care are implementate ideile de mai sus, puteți fi mândru. Sunteți printre cei sub 1% care trăiesc momentan în asemenea clădiri. Puteți îmbătrâni liniștit, veți avea confort și peste 30 de ani și veți putea plăti întreținerea din pensie.  Ceilalți ar trebui să mai rumege subiectul.

Acum când scriu aceste rânduri este 7 ianuarie 2018. În toiul iernii la Arad la 8 dimineața au fot 9 grade! La ora 15  sunt 16 grade. Toate cu plus.  E ceva ce nu e clar?