Soluții bine gândite pentru o casă inteligentă

Building Management System

Pentru a realiza o casă inteligentă aveți nevoie de un sistem computerizat de management al clădiri, numit uzual BMS, de la Building Management System. Realizarea acestuia este obiectul nostru de activitate. Ca acest sistem să poată funcționa, veți avea nevoie de echipamente automatizabile, comandabile de către BMS. Aici încep problemele pentru că nu există un standard de comunicare cu aceste echipamente. Mai corect spus există mai multe standarde incompatibile între ele. Pentru a interconecta toate echipamentele din casă, e nevoie de o planificare minuțioasă și o alegere corectă a acestora.

casa inteligenta | case inteligente | AradSursa de căldură

Veți avea nevoie de o sursă de căldură – cazan pe gaz sau combustibil solid, pompă de căldură – comandabilă din exterior. Aici producătorii nu excelează, aceste cazane sunt în general comandabile doar de către electronica proprie, nu acceptă comenzi din exterior și nu își transmit parametrii de funcționare către BMS. De obicei caracteristicile electronicii de comandă sunt descrise doar în cartea instalatorului, cumpărătorul obișnuit, ba chiar adesea nici vânzătorul nu cunoaște dacă acel cazan este utilizabil într-o casa inteligenta sau nu.

casa inteligenta | case inteligente | AradVentilația

Casa va fi bine izolată. Prea bine. Ca să nu vă afectați sănătatea veți fi obligat să o ventilați. Ori deschideți regulat ferestrele – iarna aruncând în atmosferă căldura produsă pe bani, vara intoducând  aer cald în casa răcoroasă – ori instalați un sistem de ventilație cu recuperare de căldură. Acest sistem în general nu presupune costuri exorbitante și este, poate în mod neașteptat, investiția care se recuperează cel mai repede. Nu îl veți găsi la magazinele de instalații, dar sunt firme care îl pot livra și instala. Doar că sunt voluminoase, iar traseele de tubulatură trebuiesc prevăzute în proiectul casei. Ulterior va fi greu să le ascundeți. Aceste sisteme sunt foarte simple de comandat, de obicei integrarea lor în BMS nu pune probleme.

casa inteligenta | case inteligente | AradSistemul de alarmă

Sistemul de alarmă trebuie ales și el corespunzător. Modele ieftine se pot exclude din start, acestea în general sunt de sine stătătoare și nu pot comunica cu exteriorul. Soluția promovată de noi este ca să instalați un sistem de alarmă omologat, dar care are posibilitatea instalării unui modul de relee de ieșire.  Astfel senzori sistemului de alarmă sunt intergabili în BMS, senzori care pot funcționat atât ca detectori de efracție dar și ca senzori de mișcare pentru lumini, sau comanda încălzirii și ventilației în funcție de prezență.


casa inteligenta, case inteligente, casa arad


Sistemele BMS sunt considerate futuriste în mod eronat. Elementele de automatizare pe care se bazează o casa inteligenta sunt disponibile pe piață de foarte mulți ani. Relee există din preistoria electronicii, senzori de temperatură, presiune sau umiditate la fel, calculatoarele de proces nu sunt deloc o noutate. În industrie aceste echipamente funcționează de zeci de ani. Noutate este doar interfața: tableta sau telefonul mobil. Clienții noștri  vin la noi adesea cu multe neclarități legate de construcția unei case la nivelul tehnologic actual. Iată câteva:

Pompa de căldură, Sfântul Gral al încălzirii locuinței

Da, dar cu grijă. Desigur, randamentul unei pompe de căldură poate fi foarte bun, dar pentru a avea o factură mică la curent, clădirea dumneavoastră trebuie să satisfacă mai multe condiții.  Ba chiar și terenul de sub sau de lângă clădire trebuie să satisfacă anumite condiții.

Pompa de căldură este o investiție rentabilă de obicei, dar poate fi și un sac fără fund care nu își recuperează costurile inițiale niciodată.  Și nu costă puțin. Vă putem prezenta studii de caz foarte diferite.

Când ați cumpărat mașina, ați întrebat cât consumă, nu? Înainte să o construiți, nu vă interesează cât va consuma casa?

V-ați pus problema cât veți plăti pentru întreținerea casei? Proiectantul v-a spus la ce să vă așteptați? Probabil nu, deși se poate calcula. Ba chiar se poate reduce. Dacă de la proiectare țineți cont de anumite aspecte, puteți reduce semnificativ consumul clădirii dumneavoastră. Dimensiunea suprafețelor exterioare, orientarea clădirii, expunerea la vânt, poziționarea geamurilor, umbrirea, toți sunt factori care vă pot influența substanțial cheltuielile de întreținere. O casa inteligenta consumă foarte puțin.

Un proiect bine gândit și frumos costă la fel ca unul care este doar frumos.

1 cm= 100 lei/lună

Un apartament are nevoie de o centrală pe gaz de 20kW. O vilă de una de 30 kW. Toți meseriații spun asta. Atunci cum se pot încâlzi case de 200 mp cu pompe de căldură de 10kW? Se pot, dacă sunt bine izolate. Cea mai rentabilă investiție este izolarea clădirii, dar nu numai izolarea pereților. Ușile și ferestrele de bună calitate vă pot scădea factura cu 20%, fără să crească costurile de conntrucție cu 20% (probabil nici cu 5%).  5 cm de izolație exterioară suplimentară poate însemna scăderea cu 500 lei a facturii de încălzire într-o lună de iarnă.

Există multe trucri mărunte cu care puteți să îmbunătățiți confortul casei și să economisiți bani. Le veți afla când veți construi a doua sau a treia casă. E mai simplu să apelați la noi care am trecut de faza asta.