Participarea noastră la târg

Am trecut și peste asta. Noi, ingineri de calculatoare, am fost prezenți la un târg de construcții, în speță Confort Construct Arad. Eram destul de ciudați cu standul nostru mic, complet individualizat, în care erau chestii pe care nu le prea înțelegea nimeni. Alții erau cu cărămizi, uși și geamuri, mult mai ușor de înțeles.

Prima întrebare a venit din partea expozantului de vis-a-vis. Arătând către un Zipatile a întrebat:

–  Voi vindeți termostate de astea deștepte?

Bun început, ce să zic. Ne-am dat imediat seama că va trebui să explicăm foarte multe dacă vrem să fim băgați în seamă. Din păcate nu am avut ajutoare așa că noi am împărțit și fluturași, noi am dat și cărți de vizită, noi am explicat și cu ce se mănâncă „casa asta inteligentă”, noi am făcut și demo de produs. Cam mult și obositor.

Publicul a fost puțin la număr. Vremea, orașul…, nu știu. Surprinzător de puțini știau despre ce este vorba. Cei care au mai auzit de case inteligente știau că sunt foarte cool pentru că se poate comanda lumina de pe celular. Confuzie totală.  Nu au fost mai mult de 5 oameni care au știut ce poate o asemenea casă. Celorlalți le-am explicat și arătat cât am putut. Majoritatea au plecat lămuriți și fascinați. O parte au considerat că e SF ceea ce au văzut. Mai toți au rămas surprinși că suntem din Arad, că în orașul lor este firmă care se ocupă de așa ceva.

Au fost și ciudați. Unul a vrut „automatizare” pentru încălzirea electrică dintr-o căbănuță. Un singur circuit. Dar cu figuri, ca să poată vedea starea, și chestii… I-am propus râzând un Zipatile. Omul nu a înțeles că l-am trimis spre ținuturi mai calde. A sărit ca ars, a spus ceva de genul – Eu am lucrat în marketing. Voi nu știți să vindeți! – și a plecat cu un aer superior. Dacă cumva omul citește acest articol și se recunoaște:

Frate, uite aici un link către Tinycontrol, noi ne ocupăm de altceva.

Au fost și oameni foarte bine întenționați care aveau case în construcție și doreau să afle ce să facă, sau ce să nu facă în pașii următori. Oameni care au înțeles că prețul Zipatile+senzori+module este sensibil egal cu termostate de camera+sistem de alarmă iar rezultatul este incomparabil. Oameni care au ascultat și părerea unor ingineri, nu doar a unor instalatori sau electricieni. Cu tot respectul pentru munca meseriașilor,  cred totuși că ne pricepem ceva mai bine la tehnică decât o bună parte din ei.  Noroc că mai sunt oameni care înțeleg că nu zidarul este acela care proiectează casa. Cu ei mai avem o șansă.  Sper să crească numărul lor.

Le mulțumim celor care ne-au vizitat standul și îi așteptăm și la Confort Construct 2018.

* Imaginea este făcută de fiica mea. Așa știe tineretul de azi, care stă toată ziua cu celularul în mână, să facă o poză dacă i se cere. Data viitoare îmi iau DSLR-ul cu mine și îmi fac selfie.