Mai încet cu cazanul pe trepte!

Ce cazan îmi trebuie? Mult mai mic decât îți zice instalatorul!

Suntem întrebați de către clienți (nu știu de ce noi și nu cel care a făcut proiectul de instalații termice) despre cazanul ce vrea să-l instaleze instalatorul. Ca să fim corecți, nu ne pronunțăm nici asupra mărcii, nici asupra dimensiunii, vrem doar să-l putem comanda în vre-un fel. Dacă se poate prin magistrală de date e perfect, 0-10V bun și așa, dacă nimic, asta e. Intrare de termostat on/off au toate.

De fiecare dată ne mirăm de supradimensionarea crasă a cazanelor recomandate. Casa are 200 mp, atunci sub 40 kW nu discută niciun instalator, dar mai sigur 60 kW. Calcule ioc! Așa trebuie, zice meseriașul. Plătește clientul, nicio treabă.

Ca să vedeți cât de departe este de adevăr această valoare și cât de mult plătește clientul aiurea ca instalatorul „să doarmă liniștit”, vă arăt aici un grafic dintr-o clădire P+3 din Satu Mare. Clădirea are 15 apartamente la cele trei etaje și două spații comerciale mari la parter. În camera tehnică de la subsol sunt 2 cazane pe gaz de 70kW. Merge doar unul. Al doilea doar în caz de nevoie. Adică niciodată.

Mai jos aveți graficul temperaturii din vasul de acumulare pentru încălzire.

Din câte vedeți rar scade sub 40 de grade, deci cazanul face față fără probleme. Apartamentele au încălzirea ÎN PEREȚI. Tadaaaa! Ați mai văzut așa ceva? Și da, vara au RĂCIREA în preți. Este un chiller în curte. Evident același cazan produce și apa caldă menajeră (ACM) pentru tuți locatarii. Și ca să fie clar că nu era primăvară aveți mai jos și graficele de temperatură de la Satu Mare. Era frig! În 10 ianuarie noaptea -9, ziua nu trecea peste -2. A doua zi -8 cu +2. Iarnă în toată regula.

Să recapitulăm: 3 etaje, 15 apartamente cu 1, 2 și 3 camere, două spații comerciale, toate pe un cazan de 70 kW. Da, unul. Al doilea pornește doar dacă temperatura scade sub -10 și este nevoie. Atunci de ce mama naibii vi se recomandă 40 kW într-o casă unifimilală P+M de 180 mp, bine izolată? Face cineva un calcul din care să reiasă o valoare asta? Că noi facem și ne ies valori de 6-12 kW în funcție de arhitectură. Cel mai mic cazan, acela de 18 kW este prea mare! Deci, mai încet cu cazanul pe trepte în țara proiectelor făcute din burtă! Sau dați-ne nouă banii pe care i-ați arunca degeaba pe cazane mari, și vă facem un calcul termic de stă mâțu-n coadă, ca să nu aruncați banii și pe calorifere supradimensionate sau sute de metri de țevă de încălzire în pardoseală montați degeaba. Chiar nu contează dacă plătiți ceva de care nu aveți nevoie?