Casă nouă. Pentru câți ani?

Câți dintre cei care își construiesc o casă nouă acum se gândesc cum vor trăi în casa aceea peste 30 de ani? Probabil destul de mulți. Dar probabil nu prea serios. Pe piața imobiliară actuală nu văd nimic care să îmi spună că există o preocupare serioasă legată de viitorul clădirilor construite acum. Nici din partea proiectanților, nici din partea beneficiarilor.

Experiența mea spune că majoritatea celor care se mută în casă nouă au vârste cuprinse între 30 și 40 de ani. Dacă ne bazăm pe statistici, acești oameni mai au de trăit 30-40 de ani. Cum la noi lumea nu este foarte mobilă, marea majoritate celor care se mută în casă nouă acum, vor locui în acele case și la bătrânețe. Dacă se vor muta totuși, în majoritatea cazurilor vor lăsa casa copiilor. Probabil se va mai schimba această atitudine de a ține cu dinții de o proprietate imobiliară, dar momentan așa stă situația: construim pentru noi înșine prima și ultima casă din viață.

Toată lumea este conștientă că la 70 de ani nu va fi la fel ca la 40. Prin urmare sunt luate unele măsuri: case fără etaj, suprafețe construite rezonabile… și cam atât. Vârsta inevitabil ni se va schimba, dar se va mai schimba ceva care ne va afecta mult mai mult modul de viață și confortul din clădiri: clima. Și din câte văd, nimeni, nici proiectanții, nici beneficiarii nu țin cont de asta.

Pe toate canalele auzim despre încălzirea globală dar o considerăm ca ceva de viitor și ceva nu foarte tragic. Cel puțin în domeniul construcțiilor nu ținem cont de ea deloc. Orice ar spune meteorologii, noi continuăm să proiectăm case pentru climatul mediu al secolului XX, fără șă ne gândim că durata de viață proiectată a unei clădiri este de 100 ani. Din acești o sută de ani, în 30-40 chiar noi vom fi aceia care vom locui acolo. Și ce va fi peste 30 de ani?

Cald. Foarte cald.

Până la mijlocul secolului în Europa centrală temperatura medie va crește cu 2-3 grade (în funcție de cât de pesimistă este simularea). Nici cel mai optimist model nu prognozează mai puțin de +2 grade Celsius. Aceleași modele prevăd o scădere a precipitațiilor cu 5-15% pe timpul verii. Tot se aud voci care spun că 2 grade în plus nu e mult. Ce mi-e 32 sau 34 de grade? Tot cald e. Doar că nu este așa.

Temperatura medie anuală evident cuprinde și lunile iarnă. Și iernile vor fi mai calde, dar și mai umede. Vom avea ierni ca o toamnă lungă, cu temperaturi relativ constante. Vara va fi vai de noi.

Prognoza pentru Europa Centrală la mijlocul secolului XXI

Temperaturile de peste 38 de grade au fost rare în secolul 20. Anul trecut mai țineți minte câte au fost? Dar în 2016? în cei 17 ani trecuți din secolul XXI au fost mai multe zile cu temperaturi de peste 38 de grade ca în tot secolul XX. Aceste temperaturi considerate extreme, vor deveni o normalitate în verile viitoare. Nici măcar de câte o ploaie răcoritoare nu vom beneficia. Dar dacă totuși va veni ploaia, va veni cu un vânt de na va lua acoperișul de pe casă.

Modificarea climatică în Europa la sfârșitul secolului XXI

Aceste lucruri se vor întâmpla, e clar. În afară de Donald Trump nimeni nu crede că va fi altfel. Cu toate astea noi proiectăm case pentru temperaturi de iarnă de -12 și vara de +30. Cu ferestre largi spre sud.

Suntem chiar nebuni?

Răspunsul, precum și niște idei despre cum ar trebui să construim, în articolul următor.


Sursa datelor:
Climate change impacts and adaptation
Climate Change in Central and Eastern Europe