Bloc pasiv la Szeged

Am vizitat azi o clădire pasivă la Szeged, în Ungaria. Am fost invitați de Asociația Caselor Pasive din Ungaria la o zi deschisă de vizitare a unor clădiri interesante. Case pasive am mai văzut. Am ales acest bloc, pentru că este primul bloc pasiv în care am avut ocazia să vedem detalii.

Clădirea este pe o stradă în centru. N-ai da doi bani pe ea. O arhitectură mai mult decât minimalistă, simplistă chiar. Finisaje corecte. Nimic special. Poate doar camera tehnică care e pusă în vitrină, spre stradă. Doar o etichetă pe geam anunță că nu stai în fața unei clădiri obișnuite.

Orice casă pasivă este o casă inteligentă. Nu se poate gestiona echilibrul termic al unei asemenea clădiri fără electronică. Problema este: ce facem atunci când clădirea nu se poate gestiona unitar?

Răspunsul a fost foarte simplu: nimic. Adică gestionăm clădirea ca un tot unitar și nu ne pasă de ce face fiecare în apartamentul lui. Desigur nu este chiar așa simplu dar în esență despre asta a fost vorba. Fiecare apartament poate să-și regleze temperatura atât iarna cât și vara, dar sistemului de încălzire/răcire nu-i pasă de consumurile individuale ci gestionează consumul total al clădirii. Apoi consumurile sunt contorizate individual, evident.


De curiozitate am analizat holul clădirii cu o cameră de termoviziune. Imaginile au confirmat calitatea clădirii. E lucrată ireproșabil.


Cifre:

  • 4 nivele, 3 locuite. La parter era camera tehnică pentru echipamentele de produs apă caldă menajeră și încălzire/răcire, în pod cele pentru ventilație.
  • 15 apartamente de 40 mp
  • 18 kw, puterea pompei de căldură ce gestionează toată clădirea (gândiți-vă la 15 apartamente care ar putea fi încălzite de un singur cazan mural pe gaz, cel mai mic pe care puteți să- cumpărați. Nu unul la fiecare apartament cum e pe la noi.)
  • 30-40 lei, cost lunar de întreținere per apartament ( apă caldă, încălzire, climatizare)
  • 10% este costul suplimentar al investiției față de o clădire modernă normală

Clădirea este în proprietatea investitorului și el și gestionează clădirea. Apartamentele sunt închiriate. Evident costurile de întreținere sunt nesemnificative față de valoarea chiriei. Din păcate în apartamente nu am putut intra pentru că toate au fost închiriate imediat după predarea construcției. Bună afacere!