Sisteme fotovoltaice inteligente

GridFree – sistemul care își recuperează cel mai repede investiția

În cazul tuturor echipamentelor cu consum constant de energie electrică, puțeți reduce consumul din rețeaua publică prin suplimentarea parțială sau totală a consumului cu energie produsă de panouri fotovoltaice. Acest concept se numește tehnic GridFree. Nu necesită acumulatori, nu necesită invertoare de putere, nu necesită aprobarea furnizorului de electricitate. Este simplu și ieftin.

 

Sisteme fotovoltaice

Să pornim de la situația că toate echipamentele din casă sunt alimentate doar de la rețea. Toată energia consumată va fi luată din rețea, consumul va fi facturat în întregime. Consumul permanent din timpul zilei va arăta așa:

gf-energy-full-480px

În sistemul GridFree o parte din energia consumată va fi furnizată de panourile solare. Energia consumată din panouri nu va mai fi consumată din rețea, prin urmare nu va mai fi facturată. Consumul de energie va arată așa:

gf-energy-sun-480px

Zona verde arată energia obținută de la soare. Se vede că la ora prânzului, când radiația solară este mai intensă,  consumul de energie din rețea este înlocuit de consumul din panourile solare. Într-o zi însorită puteți economisi și 80% din consumul constant de energie. În principu s-a putea reduce chiar 100% dar sistemul este conceput astfel încât să nu livreze energie în rețeaua publică, prin urmare este bine ca sistemul să fie astfel proiectat încât să nu producă mai mult decât puteți consuma în casă

Cum să facem un sistem GridFree în doi pași

Pasul1 – Analiza consumului

Va trebui să analizăm ce echipamente sunt conectate permanent și consumă curent în timpul zilei. Trebuie însumată puterea consumată de acestea.

În general echipamentele cu consum permanent sunt următoarele: calculatoare sau servere ce merg permanent, routere, modemuri și alte echipamente de rețea, camere de supraveghere, sisteme de alarmă, sisteme de ventilație, receptoare de satelit, iluminat de siguranță, pompe de recirculare, acvarii…

Pasul 2 – Numărul de kituri

Pe baza consumului total vom decide de câte kituri GridFree avem nevoie (un kit constă din panourile solare și microinvertorul aferent). Se pot conecta oricâte kituri în rețea dar puterea lor totală ar trebui să fie mai mică decât cel mai mic consum total al casei. Dacă producem mai multă energie decât putem consuma, energia în plus va fi injectată nedorit și inutil în rețea.

Puterea tipică a unui kit este de 230W. Dacă avem un consum mediu de 500W, vom instala 2 kituri care ne vor furniza 2×230=460W. Astfel într-o zi însorită vom consuma de la rețea doar 40W. Instalarea unui al treilea kit este nejustificată.

Produs recomandat: